MILOVAT, MEDITOVAT A JÍST

Jsem si název trochu pospřeházela podle sebe, snad mi Elizabeth Gilbert promine. Napíšu vám, jak je to u mne s jídlem, a co doporučuju z osobní zkušenosti. Každopádně konec bude trochu překvapení. 

Já a kuchyň. Odmala moc jídlo nepotřebuju, vyhýbám se knedlíkům, masu a tradiční české kuchyni (nestřílejte). Mám velké štěstí, že mi umí uvařit i moje maminka Šárka výborné vegetariánské jídlo, že Ivo si na asijskou příchuť pusy už zvykl. Nejraději totiž jím asijskou kuchyni, pro kterou mám slabost, ale to není určitě to, co bych vám chtěla předat. 

Zásadně zásadité. Raw?

Jsem velkou fanynkou raw kuchyně a veganství. Dokonce se takto částečně živím, ale naše české zimy jsou docela studené, a tak všem Čechům proto doporučuju mix raw a ajurvédského či čínského způsobu stravování. Nevím, na kolik se zajímáte o zásadité a kyselé potraviny, já to docela pročetla, a zásadité je téměř vše, co je tepelně nezpracované, něco více, něco méně. Nepotkala jsem ze svých klientů nikoho, kdo by netrpěl překyseleným organismem. Jsme závislí na cukru a mase, a já dnes budu v tomhle článku hodně zjednodušovat, cíleně. Překyselený organismus tvoří mnoho chorob pomalu se rozvíjejících, i tzv. civilizačních. Z tohoto odstavce vyplývá:

Doporučuju jíst co nejméně cukru a sladkých potravin, a co nejvíce zelené a kořenové zeleniny. 

Když nejíš maso, co jíš?

K masu moc vztah nemám. Jen jsem zvyklá a spojuju si některé chutě se vzpomínkama z dětství, kdo by si rád nedal řízek s chlebem do vlaku :D, a nebo Segedyň. Ach. Za kokos bych šla světa kraj, ale za řepu taky! Maso nejím z přesvědčení, miluju zvířata a už jsem k tomu rozhodnutí tíhla několik let. A také maso lze velmi dobře nahradit v jídelníčku proteiny: hlívou, tofu, seitanem, fazolema. Doporučuju všem, kteří nejsou vegetariány a mají maso rádi, omezit maso na 1 - 2x týdně, pokud vám to nejde hned, ale určitě nejíst pouze přílohy. I já udělala kdysi tuto chybu, a místo masa jsem jedla jen rýži nebo brambory. Jenže pokud vysadíte maso, máte více chuť na sladké, pokud nepřidáte výše zmíněný protein. Tady by se dalo polemizovat, jak je to u dětí. Popravdě nevím. Mé děti maso jedí, protože nejsem v tomto oboru vzdělaná tak, abych to uměla zhodnotit, nicméně nemají maso 3x denně, jak je tomu u mnoha rodin. 

Živá podle Nikolase!

Pamatuju si na historku, kdy k nám do domu poprvé přijel Nikolas. Měl tehdy kolem 72, můj muž Ivo moc rád vaří, a tehdy mu udělal v troubě lososa s pečenými rajčaty. Nikolas se usmál: "Jéjda, mrtvoly." Tak jsme si mysleli, že ho nepohostíme, zatímco Niki zbystřil přes okno na zahradě pampelišky. Vyběhl ven, půjčil si mixér, umixoval si pampelišky s vodou a medem a citronem, přecedil a vypil. A tak se Niki živí doteď. V 50 prodělal rakovinu, šťávami a odšťavnováním si ji vyléčil. Popravdě, spěju k tomu, že si většinou vše mixuju, ale pokud je zima, určitě přidávám zahřívací koření jako: skořice, zázvor, kardamon, hřebíček, kurkumu (do pomazánek) apod. Nikolas rozhodně nejí pečivo. Masíruje 10 h denně a docela se nadře, a to je mu téměř 80. Když ho pozveme teď, vítá mě s flaškou červeného vína :D, a občas si dá cokoliv připravím. Jeho strava obsahuje jen živé věci bez tepelné úpravy nad 60 C. Jí kozí sýr, kozí mléko, kefír, houby, ale nejvíce zelených věcí, zeleniny a semínek a ořechů. Jenže Niki je Řek, a fotí mi v únoru jak se mu hezky urodily pomeranče. Já si to trochu víc přizpůsobuju a dělám si i řepu občas v troubě. Musím hodně poděkovat, že se můžu inspirovat Danielou Pilařovou, Kuchařkou ze Svátojánu, a kuchařkou Kamu, třemi úžasnými ženami, které jsou bohyněmi domácího krbu. Mou kuchyň velmi inspirovaly. Mají recepty na svých stránkách, prolink jsem vám tam dala. Mužům hodně radím novou knížku Kamu (protože má velká prsa a navíc baví), ještě pak víc Jamieho Olivera, který má teď taky novou kuchařku Superfood. 

Doplňky, bez kterých nepřežijete?

Zkouším a hodně se pořád snažím o to, abych čistila svůj organismus od škodlivin. Naše západní civilizace má téměř nejvíce znečištěná játra a ledviny. Je to také kvůli vztahům, naší uspěchanosti a nepřijetí. Fyziologicky jsou to dva hlavní orgány, které se starají o odplavení toxinů z těla. Toxinů je všude dost :D, a i když žijete zdravě, jsou v těle právě z negativních emocí (i těch nevědomých). Takže jsem vyzkoušela chlorellu, spirulinu, aloe, zelený ječmen, reishi, goji... Můžete zkusit, co vám spadne pod ruce a zavnímáte, že by to bylo fajn. Všechno to funguje a je z mého úhlu pohledu dobré to občas krátce přidat do jídelníčku. 

Nakonec jsem identifikovala přirozené lehce dostupné úžasné čističe aka detoxifikátory :D:

- červená řepa - nejlépe 2x týdně odšťavněná a 1 týdně pečená

- ostropestřec mariánský - naprosto nejúčinnější věc pro čištění jater. Pozor, fungují pouze celá semena, která krátce před snědením rozemelete, a nebo je dáte hned po rozemletí do lněného či jiného oleje. Doporučuji nekupovat čaje ani rozemletá semena, ztrácejí svou sílu. 

- kopřiva - dejte si ji do sáčku, válečkem poválejte, a snězte s citrónem jako salát na jaře. Parádní čistič krve.

- mrkev a zelí - odšťavněné i v salátu jsou taky boží čistič.

- cibule, česnek - přidávám přirozeně do všeho. Docela často si dělám avokádovou pastu nebo humus s čerstvými stroužky česneku. Cibuli s medem používám při virózách jako sirup i pro děti. Cibule a česnek perfektně tělo zbaví parazitů v těle. 

- pampelišky - mixnuté nebo "zaživa" :D

- voda

A teď ještě, čím se léčím, pokud potřebuju. Doporučuju homeopatika, a kdo jim nevěří tak byliny. Samozřejmě je vždy důležité se nechat vyšetřit lékařem. Homeopatika od pana Fesíka nám už pomáhají 8 let, stejně jako EPAM - tibetská medicína, která má svůj eshop nebo v Ostravě u Sýkorova Mostu je najdete v malém obchůdku. Můžete zkusit Epam 8 Mumiový - je nejsilnější, a taky Epam Jaterní a nebo Ledvinový. Moc hezká kniha je Symbolika nemocí od Marcela Vaneka.

Je třeba říct, že léčba stravou funguje, nejvíce odšťavnováním podle Dr. Normana Walkera, pokud nemáte jeho knihy, zkuste si je sehnat. 

Strava není všespásná, a než změníte návyky a než uvidíte první výsledky, trochu to trvá. Navíc jsem zjistila, že daleko důležitější je jíst méně, s láskou, v klidu. Uvědomění emocí a programů v hlavě je daleko silnější než jídlo i potravinové doplňky, ty vám mohou svítit na cestu.

Závěr by měl být vtipný a překvapivý, jinak by ani neměl nastat.

Jak jsem vám slíbila, nakonec je tady závěr. I když, i ten je relativní, stejně jako má "pravda" a můj úhel pohledu, který vám tady nabízím a rozdávám. Po letech, co se takto různě stravuju a říkám si, kolik už toho nevím, přišla jsem ke svému ostravskému masérovi, povídám mu, co bych ještě chtěla zlepšit, jak na tom jídle "dřu", s čím mám problém, co všechno jím, a čím se čistím.

Koukl na mě přes své malé brýle, poškrábal se, nadechl se a řekl:" Víte, vy furt pojídáte nějaké superfood. Ale co pohyb? Pohyb je základem vesmíru." Vím, co tím myslel. V ten čas jsem přidala každodenní alespoň malý jógový pohyb a pravidelný dvakrát týdně. Teď už chápete, proč jsem si název článku pospřeházela. :)

Řekla bych, že vhodný pohyb má daleko větší sílu, stejně jako meditace. Co má podle mě sílu největší, je láska k sobě i ostatním. Ale s tím si musí už každý pomoct sám. 

Díky za pozornost, snad bude ke prospěchu.